Το Δωδεκάθεο

 

Εκπαιδευτικός φάκελος "Οι θεοί του Ολύμπου" (Τάξη Γ1) - Υπεύθυνος τάξης: Χριστίνα Ντιντίκου

 

Το κύριο θέμα της ελληνικής μυθολογίας είναι η δράση των ελλήνων ηρώων. Ό,τι αναφέρεται στους Θεούς των Ελλήνων μπορούμε να πούμε ότι ανήκει κατά κύριο λόγο στην ιστορία της θρησκείας τους .

Στον μύθο ωστόσο, οι ελληνικοί Θεοί είναι τόσο δεμένοι με τη ζωή των ηρώων και βρίσκονται τόσο συχνά κοντά τους πάνω στη γη - για να τους παρασταθούν ή και για να τους κυνηγήσουν – ώστε η ιστορία της ζωής των Ελλήνων ηρώων θα καταντούσε ακατανόητη χωρίς να γνωρίζουμε τη δράση των Θεών τους.

Ο Παρθενώνας (κάντε κλικ για να δείτε και άλλες εικόνες)

Οι αρχαίοι Θεοί ήταν ανθρωπόμορφοι κι άρεσε στους πιστούς των να ιστορούν για τη ζωή τους .Η “Kοσμογονία” πως δηλαδή φαντάζονταν οι αρχαίοι ότι δημιουργήθηκε το σύμπαν, οι πρώτοι Θεοί και οι πρώτοι άνθρωποι .Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν τους Θεούς τους αθάνατους, παντοδύναμους αλλά και επιβλητικούς .Άλλοι πανέμορφοι, άλλοι άσχημοι, άλλοι ζωόμορφοι, κατοικούν ψηλά στον Όλυμπο που τον λούζει ασυννέφιαστη φεγγοβολή, τρώνε, πίνουν, χαροκοπούν, θυμώνουν, ερωτεύονται και απαιτούν από τους θνητούς να τους σέβονται .

Εμείς τα παιδιά – γιατί όχι και οι μεγάλοι ; - θέλουμε να χαρούμε στην ομορφιά των αρχαίων μύθων, απλά και απροβλημάτιστα, όπως χαιρόμαστε ένα παραμύθι .

Έτσι αφού εξετάσουμε από το βιβλίο της ιστορίας μας κάθε Θεό χωριστά, ακούσαμε, ψάξαμε, διαβάσαμε, διηγηθήκαμε και γράψαμε παράξενες ιστορίες για κάθε Θεό, τον χαρακτηρίσαμε και τον ζωγραφίσαμε με τα σύμβολά του, όπως εμείς τον φανταζόμαστε .

Απ’ αυτή τη σπουδή προέκυψε ένα άλμπουμ προσωπικό για τον καθένα μας που περιέχει συνοπτικές πληροφορίες για κάθε Θεό και ό,τι άλλο συγκεντρώσαμε εμείς γι’ αυτούς και το ονομάσαμε “Mια φορά κι έναν καιρό εκεί ψηλά στον Όλυμπο”.

Στη συλλογή πληροφοριών για τους Θεούς μας βοήθησε πολύ η επίσκεψη που κάναμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η ελληνική μυθολογία μέσα από τα αγγεία”.

Το επόμενο βήμα μας ήταν να αποκωδικοποιήσουμε τις θεϊκές μορφές από τη ζωοφόρο του Παρθενώνα να τους ζωγραφίσουμε και να φτιάξουμε τη δική μας ζωοφόρο στο ταμπλό της τάξης μας.

Τέλος πάνω στο μυθολογικό χάρτη της τάξης μας κολλήσαμε καρτέλες με τα σπουδαιότερα ιερά των Θεών και τους τόπους όπου γινόταν οι σημαντικότερες τελετές που’ ταν αφιερωμένες στον κάθε Θεό .

Τώρα που ξέρουμε τόσα πολλά για τους Θεούς των αρχαίων Ελλήνων ελπίζουμε να προσεγγίσουμε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της ελληνικής μυθολογίας με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γεμάτοι περιέργεια και είμαστε σίγουρο πως θα τα χαρούμε όσο και τους Θεούς του Ολύμπου .

Home Up