Κεφαλόδεσμοι

 

Ελληνικοί παραδοσιακοί κεφαλόδεσμοι (Τάξη Β2) - Υπεύθυνος τάξης: Νίκη Θανασιά

  

   

   

 

 

   

    Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία τους , τον πλούτο των υλικών, τα ζωηρά χρώματα, τη φαντασία και  την τέχνη με την οποία είναι δουλεμένες. Μεγάλη ποικιλία έχουν οι ανδρικές, διαφέρουν κατά περιοχή, ακολουθώντας κάποιους αναλλοίωτους τύπους από γενιά σε γενιά.

    Απαραίτητο συμπλήρωμα της φορεσιάς είναι τα μαντήλια, τα καπέλα και οι κεφαλόδεσμοι. Υπάρχουν κεφαλόδεσμοι καθημερινοί, γιορτινοί και νυφιάτικοι. Οι καθημερινοί είναι απλοί, ενώ οι γιορτινοί και ιδιαίτερα οι νυφιάτικοι, πολύπλοκοι και εντυπωσιακοί. Άλλος κεφαλόδεσμος στολίζει τις πλούσιες γυναίκες και άλλος τις φτωχές.

    Μέσα από ένα πλούσιο υλικό φωτογραφιών και διαφανειών, γνωρίσαμε και θαυμάσαμε παραδοσιακές φορεσιές, κεφαλόδεσμους και κοσμήματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλούς κεφαλόδεσμους, κυρίως γυναικείους (νυφιάτικους) και εμείς τα κορίτσια να τους φορέσουμε.

    Στο τέλος, ακούγοντας παραδοσιακή μουσική αναπαραστήσαμε στην τάξη μας έναν παραδοσιακό γάμο και φτιάξαμε με απλά υλικά το φέσι που το φορούσαν άνδρες και γυναίκες.

Home Up